Duurzaam Trouwen

Bruiloft verduurzamen ? Zo doe je dat! 

Een jaar geleden was er nog weinig geluid rondom groene bruiloften, à la 2020 is het een van de trouwtrends! Iets waar wij heel blij van worden en hopen dat deze trend zich omzet naar een blijvend gebruik.

Een groene bruiloft, hoe doe je dat en waar moet je allemaal op letten? Bij het organiseren van een bruiloft komt er veel op je af, en al helemaal als je nog niet zo bekend bent met een duurzame lifestyle. Wees gerust! In dit item bespreken we de onderdelen die de grootste impact hebben op het milieu.

Locatie en catering

Doordat verduurzaming sinds een aantal jaar zijn opmars heeft gemaakt zijn er in Nederland en België al heel veel locaties die dit doorgevoerd hebben binnen hun bedrijf. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld hun water en elektriciteitssystemen al verduurzaamd. Wees niet bang om vragen te stellen, als duurzaamheid belangrijk is voor jullie, stel dan gewoon de vraag wat de locatie doet om hun ecologische voet print te verkleinen.

Vaak verzorgt de locatie ook de catering, als dit het geval is kun je navragen met wat voor producten zij werken. Worden er producten ingevlogen vanuit het buitenland of werken zij alleen met lokale leveranciers?

Wanneer je zelf een cateraar inhuurt, kun je daarin heel specifiek zoeken. Tegenwoordig zijn er veel event cateraars die alleen werken met lokale en biologische producten.

De opbouw van het menu is iets waar jullie ook op kunnen letten, een menu waarbij het grootste gedeelte uit vlees of vis bestaat is belastend voor het milieu. Een vegetarisch of veganistisch menu is het minst belastend, maar wil je nou wel graag vlees of vis serveren dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om 80% plantaardig te doen en 20% vlees/vis. Wist je dat dit niet alleen beter is voor het milieu maar vaak ook voor je portemonnee?! Win win als je het mij vraagt!

Duurzame trouwkleding

Vintage, rentals en pre loved wedding dresses zijn de toekomst als je het mij vraagt, niets zo bijzonder als een jurk met een verhaal! In Nederland zijn er al verschillende winkels waar je vintage of pre loved kunt kopen. Uit Liefde is een favoriet, fun fact; hier huur je al een jurk voor €150,- !

Ben je alle winkels afgestruind en heb jij jouw droomjurk niet gevonden? Dan zijn er Nederland verschillende adresjes waar ze jurken verkopen die op een ethische manier geproduceerd zijn. Mijn favoriet op dit gebied is de winkel La Rêverie || NamaNama van Nathalie. 

Voor de heren geldt natuurlijk hetzelfde, vintage of pre loved. Voor een strak pak ben je bij Dutch Spirit aan het goede adres, Erik en zijn team maken fantastische op maat gemaakte pakken van duurzame stoffen.

Ringen

Een sieraad voor het leven! Willen jullie op dit gebied kiezen voor een groenere optie?! Ga dan op zoek naar goudsmeden die werken met gerecycled of fairtrade goud. Heb je nog een erfstuk van jouw opa of oma ? De meeste goudsmeden kunnen de materialen daarvan gebruiken en omsmelten tot een uniek sieraad. Zin om een project aan te gaan ? Vraag dan al jullie vrienden en famillieleden eens of ze nog oude telefoons in een laadje hebben liggen. Waarom ? Nou, in al die telefoons zitten goudstukjes die omgesmolten kunnen worden tot ringen. Met ongeveer 200 telefoons kan er al 1 ring gemaakt worden. Even doorsparen dus, maar dan heb je wel echt een unieke ring!

Meer info over waar je dit zou kunnen laten doen ? Neem eens contact op met Josette van NOWA.

Bloemen

Huh bloemen hoor ik jullie al zeggen ? Jazeker, bloemen kunnen heel vervuilend zijn. Waarom ? Veel bloemen die in Nederland verkocht worden zijn overgevlogen vanuit het buitenland. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende bloemisten die bloemen kweken op biologische bodem. Mijn favoriet is Raket & Distels!

Waar je op kunt letten is of de bloemist het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist heeft. De bloemisten met dit keurmerk werken vaak met bloemen die MPS-A gecertificeerd zijn. De MPS certificering heeft verschillende categoriën. Het A certificaat wil zeggen dat de teler de bloemen gekweekt heeft met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en/of elektriciteit. Meer info over dit onderwerp kun je vinden op de site van Duurzame Bloemisten en op de site van MPS.

 

Het vervoer en de styling zijn twee onderdelen waar veel op te winnen valt qua milieu vervuiling, hier schrijf ik binnenkort meer over.

 

Tijdens het organiseren van een duurzame bruiloft is het geheel aan jullie in hoeverre jullie dit thema willen doorvoeren. Uiteindelijk is het jullie grote dag en iedere groene keuze levert een bijdrage aan het milieu. Geniet van het hele planproces en ben trots op de onderdelen die jullie verduurzaamd hebben!

 

Liefs,
Roza